Tänään on torstai 20. tammikuuta 2022

In english    Sivukartta    EtusivulleOhjeet yhdistelmän kataraktakantajuuksien (tai muun PRA:n kuin prcd-PRA:n) tarkistamiseen:

1. Kirjoita suunnittelemasi yhdistelmän sukutaulua paperille kolmen sukupolven verran ja muodosta sitten sama sukutaulu KoiraNetissä.

2. Klikkaa vuorotellen auki kaikki kolmannen polven koirat ja tarkista, onko kellään niistä diagnoosia posterior polaarinen, kortikaalinen, punktaatti, nukleaarinen, synnynnäinen, totaali tai linssin etuosan saumalinjan katarakta. Jos on, piirrä sen jälkeläisen (2. sukupolvi) kohdalle aaltoviiva.

3. Siirry toisen sukupolven koiriin ja tarkista jokaisesta kaksi asiaa:
a) Katso, onko koiralla itsellään em. lausuntoa ja jos on, piirrä ensimmäisen polven vanhemmalle aaltoviiva.

b) Vieritä ruutua alaspäin ja vilkuile läpi koiran jälkeläiset. Jos kenenkään kohdalla Silmät-sarakkeessa lukee ks. Koiran tiedot, klikkaa tiedot auki ja tarkista, onko kyseessä posterior polaarinen, kortikaalinen, punktaatti, nukleaarinen, synnynnäinen, totaali tai linssin etuosan saumalinjan katarakta. Jos on, merkkaa sen vanhemmalle aaltoviiva.

4. Kun kaikki toisen sukupolven koirat on käyty läpi, toista sama vielä ensimmäisen sukupolven koirille, eli suunnittelemasi pentueen vanhemmille.

Kun sukutaulun kaikki koirat on käyty läpi, tarkista paperille piirretyt aaltoviivat: onko niitä joko ensimmäisessä tai toisessa polvessa? Jos on, onko niitä sekä uroksen että nartun puolella sukutaulua? Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, niin yhdistelmässä katsotaan olevan sen verran kaihiriskiä, että se ei voi saada jalostustoimikunnan hyväksyntää. Jos kantajat puolestaan ovat vain toisella puolella sukutaulua, yhdistelmä hyväksytään kaihiriskin osalta. Ihan kaikki kaihikantajuudet eivät selviä KoiraNetistä, koska ulkomailla tehtyjä silmätutkimuksia ei ole sinne tallennettu. Sen vuoksi jalostustoimikunnalla saattaa olla tiedossa kaihikantajuuksia, joista et ehkä ole tietoinen.
Copyright © Lappalaiskoirat ry 2021