Tänään on keskiviikko 13. joulukuuta 2017

In english    Sivukartta    Etusivulle

PENTUVÄLITYSKRITEERIT 1.1.2017 ALKAEN

Pentueilmoitus maksaa 5 euroa jalostustoimikunnan hyväksymistä yhdistelmistä, muut yhdistelmät 10 euroa. Mikäli narttu jää tyhjäksi, maksua ei palauteta. Saman kasvattajan kalenterivuoden aikana yhdistyksen pentuvälitykseen ilmoittama kolmas pentue on ilmainen. Mikäli kasvattaja haluaa jo listalta poistetun pentueen takaisin listalle, on välitysmaksu (5 € tai 10 €) maksettava uudelleen. Siirto tulevista pentueista syntyneisiin pentueisiin on maksuton.

Maksu suoritaan tilille FI46 5153 0420 0577 74, viitenumero: 32023. Maksukuitti on ehdottomasti lähetettävä pentueilmoituksen mukana pentuvälittäjälle. Mikäli pentueilmoitus tehdään netti-ilmoituksella, merkitään ilmoitukseen maksutapahtumassa saatu pankin arkistointitunnus.

Listalla olevat pentueet täyttävät seuraavat ehdot:
Pentuvälitykseen hyväksyttävän pentueen emän tulee olla pentueen syntymän hetkellä vähintään 22 kuukauden ikäinen. Nartun pentueiden syntymien välisen ajan tulee olla vähintään 10 kuukautta.

Pentuelistalle pääsee maksutta pentue, missä isänä on kahdeksan vuotta täyttänyt uros, jolla ei ole ennestään jälkeläisiä.

Terveystutkimusten osalta kriteerit ovat samat kuin muissa pentueissa.

Kymmenvuotiaan uroksen pentue pääsee ilmaiseksi pentuelistalle, jos uroksella on ennestään korkeintaan 3 pentuetta.

Pentueet laitetaan listalle roduittain syntymäajan mukaiseen järjestykseen.

Pentuvälityksessä pentue on syntymästä 4 kuukautta.

Luotettavuuden vuoksi yhdistys hyväksyy vain sellaiset geenitestit, jotka on tehty eläinlääkärin ottamista tai eläinlääkärin valvonnassa otetuista veri- tai poskisolunäytteistä.

Pentuvälitykseen hyväksytään vain ne geenitestitulokset, joista on dokumentti/dokumentit toimitettu jalostustoimikunnalle.

Pentuvälityskriteereistä päättää hallitus.

SUOMENLAPINKOIRAT

Pentueen molemmilla vanhemmilla silmät tutkittu ja terveiksi todettu ennen astutusta (tutkimustulos ei saa olla kahta vuotta vanhempi). Listalle ei hyväksytä pentueita, joiden vähintään toisella vanhemmalla on jokin seuraavista lausunnoista: PRA, katarakta (posterior polaarinen, kortikaalinen), GRD, TRD, PHTVL/PHPV 2-6, PPM iris-linssi tai PPM iris-kornea, eikä yhdistelmää, jossa molemmat vanhemmat ovat PRA-kantajia. Pentuvälitykseen hyväksytään vain pentueet, joiden vähintään toinen vanhemmista on prcd-PRA-testattu A-tyyppiseksi tai on suoraan vanhempiensa tai isovanhempiensa kautta a-tyyppinen.

Lonkat tutkittu: tulos A, B tai C.

Kyynärkuvaus- tai polvitutkimustulos ei ole edellytys pentuvälityslistalle pääsyyn. Mikäli tutkimukset on tehty, pentuvälitykseen ei hyväksytä kyynär- tai polvituloksista astetta 1 tai huonompia.

Pompen- ja DM-geenitestitulos ei ole edellytys pentuvälityslistalle pääsyyn. Mikäli genotyyppi on tiedossa, listalle ei pääse Pompen- tai DM-kantaja tai DM-sairastumisriskin omaava koira, ellei toista osapuolta ole testattu terveeksi.

LAPINPOROKOIRAT

Pentueen molemmilla vanhemmilla silmät tutkittu ja terveiksi todettu ennen astutusta (tutkimustulos ei saa olla kahta vuotta vanhempi). Listalle ei hyväksytä pentueita, joiden vähintään toisella vanhemmalla on jokin seuraavista lausunnoista: PRA, katarakta (posterior polaarinen, kortikaalinen), GRD, TRD, PHTVL/PHPV 2-6 , PPM iris-linssi tai PPM iris-kornea, eikä yhdistelmää, jossa molemmat vanhemmat ovat PRA-kantajia. Pentuvälitykseen hyväksytään vain pentueet, joiden vähintään toinen vanhemmista on prcd-PRA-testattu A-tyyppiseksi tai on suoraan vanhempiensa tai isovanhempiensa kautta a-tyyppinen.

Lonkkakuvaustulos ei ole edellytys pentuvälityslistalle pääsyyn. Mikäli on tutkittu: tulos A, B ja C.

Kyynäräkuvaus- tai polvitutkimustulos ei ole edellytys pentuvälityslistalle pääsyyn. Mikäli tutkimukset on tehty, pentuvälitykseen ei hyväksytä kyynär- tai polvituloksista astetta 1 tai huonompia.

Pompen-geenitestitulos ei ole edellytys pentuvälityslistalle pääsyyn. Mikäli genotyyppi on tiedossa, listalle ei pääse Pompen-kantaja, ellei toista osapuolta ole testattu terveeksi.

RUOTSINLAPINKOIRAT

Pentueen molemmilla vanhemmilla silmät tutkittu ja terveiksi todettu (tutkimustulos ei saa olla kahta vuotta vanhempi). Listalle ei hyväksytä pentueita, joiden vähintään toisella vanhemmalla on jokin seuraavista lausunnoista: katarakta (posterior polaarinen, kortikaalinen), GRD, TRD tai PHTVL/PHPV 2-6, eikä yhdistelmää, jossa vanhempien prcd-PRA -genotyypit ovat B/b x C/c, C/c x C/c tai C/c x testaamaton.

Lonkat tutkittu: tulos A, B tai C

Hyväksytty vähintään yksi seuraavista: näyttelytulos, jalostustarkastus, LTE-tulos, MH-luonnekuvaus tai käyttäytymiskoetulos (BH).

Pompen-geenitestitulos ei ole edellytys pentuvälityslistalle pääsyyn. Mikäli genotyyppi on tiedossa, listalle ei pääse Pompen-kantaja, ellei toista osapuolta ole testattu terveeksi.

Lonkat

Lonkkien tutkimustulos; esim. A, B tai C

Silmät tarkastettu

Silmien tarkistuskuukausi ja vuosi sekä ok = terveet silmät.

prcd-PRA–tulokset

A (terve/clear/normal)
B (kantaja/carrier)
C (sairas/ affected)

jos koiran molemmat vanhemmat ovat (A), niin koiralle
merkitään (a)

Pompen tulokset

A (Normaali)
B (Kantaja)

jos koiran molemmat vanhemmat ovat (A), niin koiralle
merkitään (a)

DM-tulokset

Normaali
Kantaja
Sairastumisriski

Polvet

Polvinivelten tutkimustulos (esim. 0 = ei muutoksia)

Kyynärät

Kyynärnivelten tutkimustulos (esim. 0 = ei muutoksia)

LTE

Luonnetestin yhteispisteet

Nly

Koiran paras laatuarvostelutulos näyttelystä; esim. EH = Erittäin Hyvä tai valioarvo = MVA

Koe

Koiralla on koetulos (esim. JK1 = koulutustunnus jälkikokeesta)

-

Koiraa ei ole tarkastettu/koiralla ei ole tulosta

Pentueilmoituksen voi tehdä pentueilmoituslomakkeella tai ottamalla yhteyttä pentuvälittäjään.

Lappalaiskoirat ry:n pentuvälittäjä:

SUOMENLAPINKOIRA
LAPINPOROKOIRA
RUOTSINLAPINKOIRA

Markku Jokinen
Karellintie 40, 48720 KOTKA
040 - 582 1967
yllapito@lappalaiskoirat.fi
Sivun alkuun

Copyright © Lappalaiskoirat ry 2017