Tänään on torstai 20. tammikuuta 2022

In english    Sivukartta    Etusivulle

AGILITY

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille. Agilityssa ihminen ohjaa koiraa suorittamaan tuomarin suunnitteleman esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ihminen ohjaa koiraa suorittamaan radalla olevat esteet liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi.

Ratatyyppejä on kaksi erilaista: hyppyrata ja agilityrata. Esteitä radalla on 15–22. Kilpailuissa koirat jaetaan kolmeen kokoluokkaan säkäkorkeuden perusteella. Myös tasoluokkia on kolme. Kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta, josta koira sertifikaatin saatuaan nousee 2-luokkaan ja edelleen 3-luokkaan, jossa koiralla on mahdollisuus valioitua. (lähde: Suomen Agilityliitto)

Voit lukea lisää agilitystä Suomen Agilityliiton sivuilta http://www.agilityliitto.fi

Useita lappalaiskoiria kilpailee nykyään agilityn 3-luokassa hyvällä menestyksellä. Historian ensimmäinen lappalaiskoira agilityn Suomenmestaruuskilpailuissa oli lapinporokoira Fin Tva & Mva Juoksa Geeni vuonna 1997 ohjaajanaan Salme Mujunen, jolloin parivaljakko sijoittui sijalle 8. Vuonna 1999 SM-kisoissa starttasivat ensimmäiset suomenlapinkoirat. Nämä koirat olivat Hiidenparran Ray of Hope, Nimenion Aurora ja Lumiturpa Jalokivi. Vuoden 2015 agilityn SM-kisojen yksilökilpailuun oli ilmoitettu yhteensä kolmetoista lappalaiskoiraa ja joukkuekilpailussa Lappalaiskoirat Ry:n joukkue oli kuudestoista kaikkiaan 74 ilmoitetusta joukkueesta.

Ensimmäiset agilityvaliot saatiin lappalaiskoiriin keväällä 2011 kun suomenlapinkoirat Taivaannastan Diidas'Atni ja Nutukas Ursula nappasivat tittelit itselleen. Porokoiriin saatiin ensimmäinen agilityvalio loppuvuodesta 2012 kun Juoksa Ötökkä saavutti tittelin komean uransa kruunuksi. Pian Ötökän perään valmistui seuraava valio porokoiriin kun Kielapihkan Pronssisolki saavutti valionarvon alle neljänvuoden iässä. Ensimmäinen hyppyvalionarvon saavuttanut lappalaiskoira on suomenlapinkoira Kettuharjun Fransu, joka on myös agilityvalio, ollen näin rotunsa ensimmäinen tuplavalio.

Valiot

Lapinporokoira
-Juoksa Ötökkä 2012
-Kielapihkan Pronssisolki 2013
-Mikälie Xynyt 2014
-Ruska 2015
-Iltahämyn Ystävän Sulo 2018

Suomenlapinkoira
-Taivaannastan Diidas'Atni 2011
-Nutukas Ursula 2011
-Taikahallan Hankien Hurma 2011
-Kettuharjun Fransu 2012 (ava) 2015 (h-ava)
-Taivaannastan Iseeviot 2015 (ava + h-ava)

Agilityvastaava:

Henna Hörkkö
puh. 050 314 6869
horkko.henna@gmail.com

Sivun alkuun

Copyright © Lappalaiskoirat ry 2021